Промените в Закона за потребителския кредит, с които се въвежда таван на годишния лихвен процент от 50%, ще ограничат драстично пазара, като ще засегнат най-много хората в лошо материално положение, които най-често прибягват до услугите за бързи заеми. Това прогнозира директорът „Корпоративни отношения” във фирма за бързи кредити Ина Илиева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Когато лихвите са ниски, ще бъдат засегнати основно хората с по-ниски доходи – те няма да получават лесно пари. За да минимизират риска, кредиторите ще отпускат по-трудно”, обясни тя.

Депутатът от БСП Георги Кадиев, който категорично защитава мерките на парламента за по-стриктна регулация на сектора, изрази задоволство от формиралото се „ново парламентарно мнозинство”, коментирайки подкрепата от страна на опозицията от ГЕРБ. „За хората, които са в лошо материално положение и не са обезпечени, бързите кредити са като наркотик. След много срещи с пострадали хора най-накрая решиха да направят нещо”, коментира Кадиев.

„Така е, затягат се нещата, че се искат поръчители, вече няма да става онлайн за секунди. В България обаче са влезли арабски фондове, които са инвестирали във фирми за бързи кредити, а не в индустрия. Защо те да печелят на гърба на бедните български граждани”, възмути се депутатът.

Той изтъкна като изключително неприемлива лихвата, предлагана от фирмата на Илиева, за заем от 500 лв., които трябва да се върнат за 27 седмици – 144%. От своя страна, тя обясни, че при бързите кредити годишният процент на разхода се изчислява по много сложна формула и 50% от 100 лв. не са 50 лв. „Годишният процент показва колко ще струва, ако ползвате такъв кредит за една година, а вие не го ползвате цяла година. Ако едни 100 лв. са взети и трябва да се върнат за пет седмици по 22 лв., лихвата за година излиза 435%”, обясни тя.

Георги Кадиев подчерта, че България е 14-тата страна от Европейския съюз, която въвежда такъв таван. „Там съдът определя тавана на лихвите - „да е с морални размери и да не се възползва от слабостта на потребителите”. Все пак това са хора, които нямат избор”, коментира депутатът.
Илиева подчерта, че и в Германия, и във Франция таваните на лихвите са диференцирани за различните по срочност заеми.

„Отговорните кредитори не се възползват от слабостта на клиентите си”, отговори Ина Илиева, а Кадиев контрира: „Ако имате 30% несъбираеми кредити, значи се възползвате!”. Тя уточни, че в компанията, в която работи, невърнатите задължения са 17%, и призова да не се поставят всички фирми под общ знаменател.