Работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възобновена през следващите няколко седмици, информира руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на в. "Стандарт". Според агенцията такова уверение от Москва е получил българският министър-председател Бойко Борисов.

„Има две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта, замразен през лятото на 2014 година от кабинета на Пламен Орешарски.

Първата е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, остава ниска“, обяснява агенцията, като се позовава на българското издание.

Рестартирането на проекта „Южен поток“ ще бъде съобразено с изискванията на Брюксел и ще се вписва в идеята за изграждане на балкански газоразпределителен център с подкрепата на ЕС, който не може да бъде реализиран без руски газ.

Официално от правителствения пресцентър заявиха за bTV, че информация за рестартирането на "Южен поток" не е постъпвала нито в Министерския съвет, нито в Министерството на енергетиката.

В началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин заяви, че при създалите се условия няма проектът "Южен поток" няма да се реализира. Шефът на "Газпром" Алексей Милер също заяви, че "Южен поток" вече не е актуален.

"Южен поток" е проект на стойност 15,5 млрд. долара, който трябваше да доставя до Европа 67 млрд. куб. м газ.