В добрия сценарий цената на тока може да скочи с 15 процента, а в лошия – с до 30-35 процента. Това каза Таско Ерменков в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според него ако либерализацията на пазара се прави „умно и постепенно” подобен голям скок няма да има. „Ако въведат малко по-плавен период на въвеждане на борсовите цени с по-дългосрочен хоризонт, скокът няма да бъде толкова голям”, допълни Ерменков.

„Цената на тока не може да бъде цената на уискито и потребителя да избира дали да си го купи или не”, допълни той.

По думите на Ерменков е възможно да възникне газова криза ако Украйна спре да изпълнява задълженията си на транзитираща страна. „То няма да спре ако Украйна не реши да се възползва от този газ за собствени нужди”, допълни Ерменков.

„Радвам се, че премиерът Борисов ме е слушал по телевизията, но щеше да е още по-радостно ако ме беше чул”, каза депутатът от БСП. Според него премиерът трябва да помисли за изграждането и на газови магистрали, а не само на автомобилни магистрали.

„Време е той да постави още веднъж въпроса за газовия хъб, който да бъде основата на един допълнителен източник и трасе на газ за Европа”, допълни още Ерменков. Според него „Южен поток” може да бъде възроден, но не и със същия обем, какъвто беше първоначално.

„Аз съм убеден, че този поток трябва да бъде построен”, каза още Таско Ерменков.