Както сме се отказали от суверенитета в областта на финансите, така да се откажем и от национален суверенитет в областта на икономиката, имайки предвид, че енергетиката е нейният гръбнак – това стои зад лансираната от служебното правителство идея за енергиен борд, според ексдепутата от Коалиция за България Таско Ерменков.

„Енергиен борд - такова животно не съм виждал по света. Това, което сега се опитват да направят е под формата на чуждестранни консултанти и уж опитни мениджъри да бъдат предприети някои непопулярни мерки в България на принципа на това, че когато някой чужденец каже нещо, това е меродавно и 100 процентова истина. В общи линии целта е да се направят опити да се приватизира единственият останал държавен отрасъл и да се обслужат едни частни интереси с ВЕИ”, заяви пред БГНЕС Ерменков, който е сред най-яростните защитници на проектите за АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток”.

Преди дни вицепремерът Екатерина Захариева предупреди, че има опасност през есента и зимата части от страната да се окажат в режим на тока заради тежкото състояние на някои енергодружества и липсата на пари за инвестиции.

Ерменков (цитиран от агенцията вече не като политик от БСП, а като енергиен експерт) не обори с конкретни факти казаното от служебния министър, но подчерта, че „няма реална опасност от режим на тока, няма никакви предпоставки това да се случи”.

Той коментира, че не знае в служебното правителство да има експерти по енергетика и изказвания като това на Захариева били резултат „от някакво непрофесионално отношение към проблемите на енергетиката, отколкото да почиват на реалните факти”.

Таско Ерменков категорично отхвърли обвиненията, че именно намаляването на цената на енергията е довело до унищожаването на енергетиката: "С намаляването на цената на електроенергията през август миналата година спасихме хората и потребителите. (...) Това е едно от основните ни постижения, което направихме в областта на енергетиката. За първи път интересите на хората бяха поставени във фокуса, а не интересите на монополите и концерните".