Увеличават се парите, вложени на депозит в банките. Спестяванията в сметките на домакинствата са скочили с 12,5 на сто за една година.

Данните на Българската народна банка показват, че депозитите на домакинствата и на обслужващите ги нетърговски организации са 33 млрд. и 702 млн. лева към края на ноември. Въпреки че в тази сума влизат и депозитите на организации като синдикати, партии, фондации и църкви, това са пари основно на физически лица.

Само за месец депозитите са се увеличили с 3 млн. 430 хил. лева. Според експерти в този ръст могат да бъдат разчетени няколко тенденции. Едната е, че хората се въздържат от харчене и трупат спестявания. Друга е, че влоговете в банките се възприемат като сигурен доход при нисък риск.

Ако се съди само по цифрите, финансовото богатство на българите расте. Икономисти го изчисляват на 48 млрд. лева, с 13% ръст на година. Приблизително с толкова растат и парите в депозитите, казва БНБ. Разбира се, има и хора, чиито доходи са пораснали, но повечето пари в банките не означават непременно признак за забогатяване.

Според икономиста Лъчезар Богданов има свръхпредпазливост и натрупване на предпазни спестявания, отлагане на някои покупки.

Според експерти влизането на новия данък върху лихвите по депозитите от 1 януари още няма отражение върху поведението на вложителите. Спестяванията в банки все още са най-доходоносни.

Докато вложителите изчакват, за да определят поведението си към данък „лихва”, банките са готови да предложат стимули за привличане на спестявания. Започнали са да предлагат доста високи лихви и по спестовни продукти и по разплащателни сметки, които не се облагат от този данък по лихвата.

Средното ниво на лихвите по депозитите в момента е 3,45%. Най-високото ниво за шестмесечен депозит е малко над 6%.

През 2012 г. българите сме били с по-висока финансова култура в сравнение с миналата година. Такива са наблюденията на Асоциацията на колекторските агенции в България. Заключението й е, че тегленето и връщането на кредити вече се случва по-разумно и умерено.

А ето и данните за кредитите през ноември на домакинствата и нетърговските дружества - 18 млрд. и 652 млн. лева. Спрямо същия месец на 2011 г. те намаляват с 1,7% . Намаляват и потребителските кредити - 3,5% в сравнение с ноември 2011 г.