От днес „Булгартабак" намалява производството си и спира продажбите за Близкия Изток. До края на май, служителите в софийската фабрика остават в принудителен отпуск.

Тази сутрин Марианти Митрева идва във фабриката, за да разбере, че тя и колегите й още месец няма да работят. Влязла е в предприятието още на 19 години. Работила е още по времето, когато на мястото на модерната фабрика, е имало малък цех за производство на цигари. В края на 80-те, държавната по това време компания, разширява бизнеса.

„Виждала съм и копките на фабриката и тухли сме носили дори, за да става по-бързо въпреки че имаше фирми, които строят просто сме съдействали работниците и сме изграждали в работниците на тази фабрика на мене ми е болно”, разказва жената.

За да бъдат допуснати до работните си места днес служителите, се намеси Инспекцията по труда. Проверките ще продължат.

„Следващата ще е дали са изплатени заплатите за март, според договорките на трудовите договори на 20 април трябва да бъде изплатена заплатата за март”, посочи Любомир Владимиров от ГИТ.

Синдикатите готвят нови протести. „Хората ще се съберат на един мълчалив протест пред народното събрание на 6-ти, когато ще заседават парламентарните комисии по икономика и земеделие”, каза Юли Манойлов от КТ „Подкрепа”.

„Булгартабак” има близо 70-годишна история, още от времето когато е създаден  Българският държавен тютюнев монопол. През 2011г. държавата продава компанията, която в момента има 4 производствени фабрики.