Назрява напрежение сред собствениците на заведения в прохода "Хаинбоаз". То е породено от факта, че проходът е затворен след наводненията от четвъртък вечерта, предаде БГНЕС.

Хората недоумяват защо трябва да бъде затворен за толкова дълго международният път. По протежението на прохода има десетки търговски обекти, заведения, паркинги, хотели и бензиностанции, в които работят стотици хора. Сега те са заплашени да останат без работа, а работодателите им обречени на фалит.

Васил Беличев е наемател в едно от заведенията на предела. Масите на заведението му са празни, а той е на работното си място с персонала, който е наел. "Много зле, със стоки сме пълни, изтича им срокът. Не знам, на загуба отиваме този месец. Наемите си вървят", каза Беличев.

Първоначално бе оповестена информация, че "Хаинбоаз" ще бъде затворен за близо шест месеца. Часове след това министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева разпореди максимално бързо да приключат ремонтните дейности и пътят да бъде пуснат за движение. Тогава се заговори за три месеца ремонт.

В събота строители в прохода казаха, че ремонтът ще им отнеме десетина дни, но след това от Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че ремонтът ще продължи до края на юли. Тази противоречива информация плаши търговците и те не знаят какво да правят.

"По-добре да затворя, иначе отиваме на фалит. Работници се освобождават, няма как да издържаме" допълни Беличев и призова отговорните лица да възстановят пътя по най-бързия начин.

В съседното заведение ситуацията е същата. Две колежки са седнали и умуват какво да правят със стоката си и служителите си. "Хората остават без работа, без доходи. Стоката трябва да се изхвърли, защото изтича срокът. Не знаем, оставаме без доходи всички", сподели Елена, която е собственик на заведение в прохода от 26 години.

"Смешна е причината, поради която е затворен проходът. Съгласна съм, ако има проблем заради който е затворен пътят - да. Както са във Варна. Смешно е, че заради едната дупка в едната страна, целият път е затворен. Това е срамота", допълни приятелката на Елена.

Собствениците на търговски обекти казаха, че ще дадат шанс на строителите и отговорните институции да си свършат работата, но ако се проточи дълго ремонтът, обмислят протести.