Страната ни не внася ток, но износът към Турция в момента е ограничен поради чисто технически причини – прави се синхронизиране на турската система с европейската, част от която е и българската. Затова има ограничена пропускаемост, която обаче е временна.

Така икономическият министър Асен Василев коментира пред bTV появилите се публикации, че България има около 7000 мегавата излишна електроенергия, която обаче не може да продаде извън граница заради спрян износ.

Служебният министър поясни още, че евентуално либерализиране на енергийния сектор у нас може да намали цената на тока. Целият процес обаче трябвало да стане много плавно, за да няма сътресения, както за търговците по веригата, така и за потребителите.

Василев засегна и темата за дела на „зелена енергия” в микса, който българските граждани потребяват и плащат. 699 лева била цената на тока от ВЕИ, а за същото количество от АЕЦ се плащали едва 44 лева. „Тези цени на ВЕИ са гласувани от НС, няма как да не се съобразим с тях”, подчерта икономическият министър.

В тази връзка той обясни, че около 40% от зелените централи нарушават законовите изисквания, като не подават информация за работата и производството си в реално време. Затова има план тези централи временно да бъдат „отрязани” от мрежата – за да се стабилизира системата и да се даде възможност за прилагане на Трети либерализационен пакет.

По отношения на развитието на малкия и средния бизнес, Василев призова предприемачите да се възползват от средства на ЕС по програма „Джереми 2”. „Става въпрос за заеми от търговски банки с лихви наполовина. Това са 380 млн. лева специално за малкия и средния бизнес – отидете и ги вземете”.

За да сложи край на спекулациите около себе си, министърът поясни, че е завършил бакалавърска степен по икономика в Харвард, както и магистърска – пак там, но само семестриално. Отрече фирмата му да има задължения към британски банки, каквато информация се появила по някои медии.