Слаб интерес към по-евтините тарифи на тока. Когато в началото на март енергийният регулатор намали цената на електроенергията, най-значително поевтиня нощната тарифа. Оказва се обаче, че това не е променило поведението на домакинствата и ползването на нощна енергия не се е увеличило, а тъкмо обратното.

Въпреки че токът в часовете между 22 и 6 значително поевтиня през март, по данни на електроразпределителните дружества, ползването му е спаднало в сравнение с март миналата година. Без предварително да показваме поръчаните от bTV данни, потърсихме Асоциация "Активни потребители" с въпрос как те са очаквали домакинствата да реагират на намалената цена на нощния ток.

„Правилното поведение, рационалното поведение на потребителите би трябвало да е свързано с цената и човек да ползва повече нощната тарифа. Всъщност очаквах застой или малко повишение, а имаме намаление на нощната тарифа. Не бих казал изненада, но не съм зарадван. Смятам, че наред с правото на хората да протестират, все пак и в нас хората има резерви и трябва по-добре да управляваме този тип разходи”, коментира Богомил Николов.

Според един от лидерите на протестите срещу монополите и високите сметки за ток , по-ниското потребление отчасти може да се обясни с по-топлия март. Николов има обаче и друго обяснение - раздробяването на цената на електроенергията довело до объркване.

Друга причина - според част от жалбите на потребителите - че не винаги са сигурни дали часовникът на електромера им отчита вярно.