С допълнение на договора за транзит на газ през територията на страната, „Южен поток” ще стане част от българската газопреносна мрежа и така ще бъдат заобиколени европейските регулации. За това предупредиха Мартин Димитров и адв. Петър Славов от Реформаторския блок.

В студиото на „Лице в лице” те обявиха, че са получили проект на документа от ген. Атанас Атанасов, като в него се посочва, че „Южен поток – България” АД изявява желание да се присъедини към газопреносната мрежа.

Адв. Славов обясни, че целта е трасето на „Южен поток” у нас да се присъедини към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз”, която вече е лицензирана и за нея не важат изискванията на Третия либерализационен пакет (който не допуска монопол в доставката на синьо гориво – б.р.).

По информация на Димитров и Славов, ще бъде използвана предизборната ситуация след седмица, за да бъде задвижена схемата. Тя е била подготвяна поне от декември м.г., когато подобни присъединявания са станали възможни след промяна на наредба. Освен това в документа било оставено място за решението на ДКЕВР, което разрешава операцията, което говорело за предрешеност.

„Имаме един апел – министър Щонов още тази вечер да се върне в министерството и да разпространи забраната (за строеж на „Южен поток” на Българския енергиен холдинг на всичко останали дружества като „Булгартрансгаз”, заяви Мартин Димитров. По думите му, „България рискува жестоки санкции от ЕК, рискуваме всички фондове да бъдат спрени, ако по този начин подпишем за „Южен поток”.

„Заедно с колегата Петър Славов направихме важни разкрития за „Южен поток” и всяко едно се оказа вярно. Сега разбираме, че това е половината истина”, коментира Димитров, като визира по-ранните разкрития, че фирма, близка до „Газпром” е предлагала промени в българското законодателство, с които морската част от газопровода се изключва от европейските правила.