Въпреки обещаното от кабинета в социалната сфера, синдикатите имат нови искания. Те настояват за повече пари за безработни, пенсионери и увеличение на максималния осигурителен доход от догодина.

В момента максималният доход, на който можем да се осигуряваме, е 2 200 лева. От КНСБ настояват от 1 юли догодина размерът му да скочи на 2 400.

По данни на НАП, това ще засегне около 15 хиляди българи, на които ще им се наложи да плащат повече за осигуровки. Но от друга страна - ще вдигне автоматично таванът на пенсиите от 770 на 840 лева. Размерът им се очаква да бъде актуализиран с около 2 и половина процента в средата на 2014-а.

Синдикатите ще настояват пред правителството още тази година да задели около 60 милиона лева за коледни добавки за пенсионерите с най-ниски доходи.

„Да се направи едно еднократно диференцирано заплащане в началото на зимния сезон, когато разходите на домакинствата нарастват неимоверно”, предлага Асия Гонева, КНСБ.

От 1 януари има предложение да се увеличи минималното обезщетение за безработица. В момента то е 7,20 лв. КНСБ искат да скочи поне на 9 лева, въпреки че фонд „Безработица" на НОИ е на дефицит. „В крайна сметка има хора, които опитват, търсят работа, работят по месец - два - пет по програми и отново са безработни, така че би било добре", смята Иванка Недева.

Сметките показват, че увеличението на минималното обезщетение за безработица ще струва около 35 милиона годишно.

В понеделник синдикатите ще внесат в социалното министерство и предложения за спешни мерки на пазара на труда. Настояват за данъчни облекчения за работодателите и обезщетения за младите, които остават без работа след завършване на образованието. Пакетът от спешни мерки предвижда намаляване на данъчната тежест на работодатели, наели служители до 29 годишна възраст.

Условието е да има трудов договор за не по-малко от една година. С промени в Кодекса за социално осигуряване пък се предлага в случаите, в които младежите не могат да намерят работа след завършване на образованието си да получават парично обезщетение.

Идеята е то да се дава за срок до 4 месеца. А размерът му да е 50% от минималната заплата. Предвижда се още едно облекчение: от догодина с евросредства да се осигуряват ваучери на семейства с деца до 3 годишна възраст, с които да се наемат домашни помощници.

„Идеята е да се представя ваучер за отглеждане на малко дете или за битови услуги в дома - ако има нужда от водопроводчик или строителен ремонт - да се предоставят ваучери, с които да се плаща на лицето, което извършва услугата", посочи Даниела Алексиева, председател на младежкото КНСБ.