Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие да подкрепи актуализацията на бюджета след продължило повече от две часа открито заседание в четвъртък, председателствано от вицепремиера Зинаида Златанова. Резерви са били изразени единствено от КРИБ заради липса на яснота за разход на предвидените средства.

Тристранката се събра за първи път от четири месеца насам с единствена точка в дневния ред – актуализацията на бюджета, която ще бъде обсъдена в парламента извънредно в петък след частичното президентско вето върху закона.

По време на дебата нови мотиви и обяснения не се появиха, а основните страни за пореден път обявиха позиции, които защитават от няколко седмици.

Не намираме мотиви, които атакуват по същество - правно или конституционно, това, което предлагаме като актуализацията на бюджета”, заяви Петър Чобанов в коментар на президентството обяснение за наложеното вето. Финансовият министър отново изтъкна, че то не може да бъде частично: „Не можем да се съгласим с постановката – частично вето върху актуализацията на бюджета. Текстовете са свързани”. Той допълни, че без актуализацията ще се продължи с фискалната политика, която се е водила в последните години, и която има процикличен характер.

Не съм съгласен с презумпцията за виновност – че това правителство ще изхарчи тези пари непрозрачно. Няма как да се изхарчат непрозрачно, защото има постановление на Министерски съвет, където надлежно ще са разписани”, допълни социалният му колега Хасан Адемов. Той обясни, че преводът на думата вето от латински е „забранявам” и сега усещането е, че вместо власт власт да спира, е власт опозиция подпира.

Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев също повтори позицията на синдиката, според която актуализацията на „дянковския бюджет” е неизбежна и няма алтернатива. Той припомни, че този бюджет е бил определян многократно от тях като предизборен и в него са отсъствали адекватни политики за здравеопазването, майчинството, науката. Тренчев отказа да коментира ветото на президента, но заяви, че „държавата стремглаво се спуска по нанадолнището”.

От КНСБ казаха, че не са удовлетворени от социалната част на актуализацията на бюджета. Според Ася Гонева „има кървящи рани, за които бюджетът не бива да си затваря очите, тъй като те ще продължат да загниват” – държавната подкрепа към НЕК и БДЖ. Тя заяви, че синдикатът ще продължава да настоява за увеличение на минималната работна заплата от октомври, „защото мандатоносителят БСП пое такъв ангажимент”.

Представителите на бизнеса поискаха по-ясно разписване в бюджета на средствата за неотложни и непредвидени разходи. От КРИБ подчертаха, че е необходима по-голяма яснота за това на кой бизнес и как ще се разплаща държавата. Според организацията е важна информираността и прозрачността. Необходимо е да има официална статистика за дължимото ДДС, смятат от КРИБ.