Цената на петрола падна до рекордно 13-годишно дъно, след като международните санкции, наложени на Иран, бяха вдигнати и страната се завърна на петролния пазар.

Докога ще продължи да поевтинява суровината и ще има ли това ефект у нас? Отговорите потърси Таня Илиева.

Пазарите реагираха мигновено на окончателното падане на санкциите и цената на барел суров петрол падна за кратко до под 28 долара, а след това леко се покачи.

У нас цените по бензиностанциите също са на едни от най-ниските си нива в последните три години – литър бензин е около 1,94 лв., а дизелът – 1,88 лв.

Цените продължават да са много високи, смята автоинструкторът Боян Блажев. В неговия бранш 1/3 от цената на курса за обучение на шофьорите са разходите за гориво. Всеки месец Боян зарежда по 400 – 500 литра бензин, защото неопитните курсисти харчат повече гориво. „Те подават повече газ, отколкото е необходимо, не са толкова опитни да превключват на време предавките“, обяснява Блажев.

От петролната и газова асоциация обясниха, че у нас само данъците и акцизите върху горива са близо 1 лев, тоест в момента това е половината от цената за литър.

„От началото на годината горивата са поевтинели със 7 – 8% в зависимост от видовете гориво, а за лоялните клиенти има допълнителни отстъпки, които варират между 5 и 10 стотинки“, отчита Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Петролната асоциация очаква поевтиняването да продължи.

С излизането на пазара на Иран с още поне 500 хил. барела на ден, натискът върху цената на петрола ще продължи в следващите месеци.

„Мисля, че дъното ще бъде още тази година, не знаем на какво ниво – дали на 25 или около 30 долара...“, коментира финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него обаче наближава точката на обръщане.

Прогнозите в момента са, че цената на петрола през тази година ще се задържи на сегашните нива, но от догодина ще тръгне нагоре и ще се стабилизира на цени от около 40 – 50 долара за барел.