Газовите договорки с Русия - за изграждане на тръбопровода „Южен поток” и за намаляване на цената на газовите доставки за България са крачка напред към либерализирането на сектора. Преди време икономическият министър бе поел ангажимента това да стане до края на годината, затова оценката за случващото се в газовата сфера е оптимистична. Такъв коментар по повод резултатите от срещата между директора на руския „Газпром” и правителството направи пред bTV Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз”, един от тримата газови посредници у нас.

„Днес всички могат да бъдат щастливи от случващото се. Преговорите постигнаха успех и по двата договора – първо включиха България в трансграничен, стратегически важен проект, който е безспорно печеливш; второ – постигната бе добра отстъпка за газа, която е реална и на нейна база може да се спре невярната риторика, че цената на газа у нас е висока. Газът е бил най-евтината енергийна алтернатива за всичките 15 години. Сега ще стане още по атрактивен”, заяви Дончев и добави, че след поевтиняването на суровината българинът може да спести поне половината от разходите си за енергия.

Според шефа на „Овергаз” обаче безспорният плюс на българо-руската среща днес се корени в заявката за пълно либерализиране на газовия пазар в България – защото „спасението на икономиката е в свободния конкурентен пазар”.

„Досега ние бяхме доставчици на газ, но законът до 2007 г. предвиждаше монополно положение на „Булгаргаз” като единствен вносител. От 2007 г. пазарът е либерализиран, но само на хартия, дефакто либерализация не се случи. Дори заведохме преди 2 години жалби в ЕК”, коментира директорът на газовия посредник.

И продължи с разясненията – досега „Булгаргаз” нямал представител в пункта, в който се приема и предава газ, имал само функцията на пощенска кутия, в която се изпращали и издавали фактури. „Досега бяхме принудени да продадем газа на „Булгаргаз” и да го купим пак от тях, за да го продадем на българите. Сега обаче, с новите договорки, дружеството ще трябва да отговаря за контрола, за качеството на газа и т.н.”

На въпрос дали управляваната от него компания не е ощетена по някакъв начин от новите договорености с Русия – за сметка на „Булгарзаг”, Дончев отговори, че е „недопустимо правителството да се застъпва за което и да е търговско дружество, това е непозволена държавна помощ”.

Като цяло това бе един добър ден за икономиката на страната, подчерта гостът в предаването „Лице в лице”.