Въпреки рязкото си повишение, цената на природния газ остава по-ниска от тази по същото време на 2016 г. и близо два пъти по-ниска от тази през 2014 г. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той е на мнение, че поскъпването няма да се отрази на цените на стоките и услугите: „Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените”.

Иванов беше категоричен, че решението за цената на природния газ не е политически задържано до изборите. Той посочи, че актуализации се правят в началото на всяко тримесечие и затова КЕВР е трябвало да се произнесе до 31 март.

„Цената на газа беше предопределено, че ще се вдигне по причина на договора с „Газпром”. Той беше обвързан с един 9-месечен период на цените на петролните деривати мазут и газьол. След съгласието между Русия и ОПЕК за намаляване на добивите още от ноември те са на доста по-високи цени”, обясни шефът на енергийния регулатор, като подчерта, че вътрешните фактори не могат да влияят.

Поскъпването ще се усети най-силно от тези, които се отопляват на ТЕЦ или директно на газ. Конкретно при плевенската „Топлофикация” скокът е най-сериозен, но там причината е грешка в предишната заявка. Даже и след корекцията цената ще е значително под софийската, подчерта Иван Иванов.

„Това, което е хубаво, е, че от 1 януари успяхме да намерим една-единствена възможност да тушираме цените на природния газ чрез надвзетия приход на „Булгаргаз”. Българският бизнес, българските домакинства в големите студове януари и февруари не почувстваха промяна в цените”, заяви Иванов.

Според него за 5,5 млн. българи, които не използват ТЕЦ или природен газ, поскъпването ще се усети единствено в около 1% по-голям разход за ток заради участието на произвежданата от топлоцентралите енергия във формирането на таксата „Задължение към обществото”.

По отношение на водата, Иван Иванов призна, че също се върви към поскъпване, като причината са новите изисквания за качеството на водата и инвестициите, които ВиК дружествата трябва да направят, за да ги покрият. В София скокът ще е с около 18%. Председателят на регулатора призна, че той е бил против тази корекция.

Ще поскъпнат ли стоките заради скока на природния газ?