5.3 милиарда долара ще струва строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Сумата е била договорена по време на среща в министерството на енергетиката между специалния пратеник на държавния секретар Джон Кери – Амос Хохщайн и енергийния министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

С уточняването на крайната цена на договора се слага край на спекулациите относно цената на новия блок. Преди няколко седмици бившият енергиен министър Делян Добрев изрази мнение, че цената на блока ще бъде около 15-20 милиарда лева.

Този диапазон представлява около 20% от брутния вътрешен продукт на страната и, следователно, реализацията на проекта би била невъзможна.

В началото на април се появиха информации, че проектът окончателно е пропаднал, след като "Уестингхаус" са обявили, че не са склонни да поемат разходите по проекта.

В същото време, отношенията между САЩ и Русия продължават да бъдат на исторически ниско ниво и един от "фронтовете", в който мерят сили, е енергетиката. 

Специалният представител на държавния секретар на САЩ Амос Хохщайн бе на еднодневно посещение у нас вчера.

Освен с енергийния министър, той се е срещнал и с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. Една от основните теми, които Хохсейн е обсъждал, е диверсификацията на доставките на природен газ за България.

Идеята за 7 блок

По време на посещение на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше решено България да построи още един реактор в Козлодуй. Предложената технология АР-1000 е една от най-модерните. Подобен проект ще създаде много нови работни места, произвеждайки екологично чист ток.

Преговори по проекта текат от 2013 г. насам, след проведени търг и преддоговорно проучване. Според началните договорки, „Уестингхаус” ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инжинерските работи, както и нужното гориво.

Първоначалният план беше реакторът да влезе в пълна експлоатация до 2023 г. Вероятно този срок няма да бъде спазен.