Софийски градски съд отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Прокуратурата го обвинява, че е позволил да се увеличи с 35 милиона евро капитала на банката. Гунев е разследван и заради престъпление по служба заради това, че не е упражнил наздор над КТБ.

По делото за източването на трезора е разпитан и анонимен свидетел, който твърди, че Гунев е назначен в Централната банка от Цветан Василев.

С мотива, че може да попречи на разследването, прокуратурата за втори път настоя подуправетиля на БНБ да бъде отстранен от поста.

"При доста интензивната ни работа установихме, че тази последна надзорна инспекция през 2013 г. година, която се използва като доказателство, че всичко в КТБ е идеално, тя фактически е формално проведена и - направо го казвам манипулирана. Само и единствено целта е да се прикрие реалното съсотяние в КТБ.

Решението на магистратите от първа инстнация не е окончателно и може да бъде обжалвано - именно такива са и намеренията на защитата. Ако това се случи, делото в Софийски апелативен съд е насрочено за 11 декември.

По-рано днес прокуратурата повдигна второто обвинение на подуправителя на БНБ - за нарушение на служебните му задължения с дата 25 ноември.

По време на заседанието на СГС по второто искане Гунев да бъде отстранен от длъжност, адвокатите му отбелязаха, че Гунев е на работа от 24 ноември, а на следващия ден му е предявено новото обвинение.

Прокуратурата иска отстраняването от длъжност на Гунев, защото според тях служебното му положение ще попречи на обективното всестранно и пълно изясняване на делото.

Зам.-шефът на БНБ е обвиняем от 16 юни, като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

След като гръмна скандалът, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия.

В официална позиция на централната банка се посочваше, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”