С една трета или с около 33% е намалял сивият сектор в търговията с горива за миналата година, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Според агенцията щетата за бюджета от неплащане на данъци в сектора се оценява на 127 млн. лева за година. Мерки като свързването на фискалните устройства с НАП, поставяне на нивомери и засиленият контрол са намалили тази щета с около една трета, посочи Бъчваров.

Въвеждането на нови изисквания за търговците на горива и бензиностанциите с цел намаляване на дела на сивия сектор започна още от януари 2011 г. Тогава беше въведен модел на отчетност - да се подава към НАП информация за продадените горива и още тогава се отчете ръст с около 1 млрд. 800 млн. лв. на облагаемата основа по ДДС, каза говорителят на агенцията за БТА. Ръстът на оборотите в сектор горива е с около 14% спрямо 2010 г., добави той.

От началото на миналия април бе въведена и другата мярка - поставяне на нивомерни системи, които освен финансовата информация за продажбите, подаваха към НАП и информация за количествата горива. В резултат, ако през първите два месеца на 2012 г. средномесечната облагаема основа в сектора е била 370 млн. лв., то през периода от април до октомври 2012 г. тя нараства до близо 500 млн. лв.

Дистанционна връзка на касовите апарати на всички търговски обекти с НАП за 2012 г. е донесла резултат в размер на около 140 млн. лв. Ефектът е от по-високи постъпления от ДДС и от преки данъци след ръст на оборотите, обясни още Росен Бъчваров.