Русия и България имат интерес не да се съдят в Арбитражни съдилища, а да строят атомна електроцентрала. Това заяви президентът на „Росатом” Сергей Кириенко по време на Международния икономически форум, открит днес в Санкт Петербург.

Той припомни, че в момента се води съдебен процес по иска на „Атомстройекспорт" към НЕК. „Процесът тече, адвокатите работят,” посочи Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той остави без коментар въпроса дали българската страна е предложила нещата да се разрешат чрез споразумение.
Той обаче бе категоричен, че държавната корпорация „Росатом” има интерес от строителството на АЕЦ „Белене" в България, и декларира, че ако българското правителство приеме решение за доизграждането на втората атомна централа, руската компания остава „винаги отворена за преговори”.

Финалните изслушвания по иска на „Атомстройекспорт" към НЕК за изплащането на обезщетение в размер на един милиард евро са насрочени за юли 2014 г.

Възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене” бе заложена в предизборната програма на левицата. Кабинетът „Орешарски” също определи централата като приоритетен проект, но обяви, че строителството ще продължи, ако има пари.

Проектът бе заложен, въпреки провала на референдума в началото на годината.

В първите си медийни изяви премиерът Пламен Орешарски подчерта, че за него проектът е икономически, а не политически. Той изрази и мнението, че България може да загуби делото срещу „Атомстройекспорт” и да плаща неустойки за отказа от строителството на АЕЦ „Белене”. Затова премиерът предположи, че би било по-изгодно централата да бъде достроена.