Добрите приходи в бюджета позволиха на Румъния да свали драстично ДДС върху храните. Ставката още от 1 юни ще падне от 24 на 9 на сто.

Северната ни съседка предвиждаше да намали ДДС от началото на следващата година, но заради по-добрите постъпления в бюджета това ще се случи по-рано. Според премиера Виктор Понта така хората ще могат да купуват повече. 

Екип на bTV прекоси Дунав по моста „Нова Европа" при Видин и за минути се озова  в 21-хиляден Калафат. Съседите ни се подготвят за Великден, но според търговците оживлението е слабо.

От магазин екипът ни купува килограм сирене, килограм пиле, кисело мляко и хляб за 28 леи. Това са 12 лева и 38 стотинки. Пазаруваме същата стока от квартално магазинче във Видин. Цялата сметка е 12 лева и 60 стотинки.

Понеже едни цени са по-високи, а други по-ниски, много румънци пазаруват у нас. По-ниското ДДС обаче автоматично ще намали цените отвъд Дунав с 12 процента. Така нашият импровизиран пазар ще поевтинее с лев и половина.

У нас засега не се предвижда намаляване на ставката и тя остава 20 процента за всички стоки.

С намаляването на ДДС в Калафат очакват увеличение на българските клиенти, тъй като тогава цените още повече ще конкурират нашите.