Рекордно поскъпване на зелената салата се наблюдава през пролетта на 2015 г. - за година цената и е скочила с над 140%. Значително повишаване на цените има и при краставиците оранжерийно производство. Доматите и репичките също купуваме по-скъпо тази пролет.

Според експертите лошата новина за потребителите е, че поскъпването не е спекулативно преди празника. Това означава, че рязък спад в цените на зеленчуците след Великден не може да се очаква.

Тази година преди Великден всички потребители забелязват драстичната разлика в цените. „Доматите и краставиците са на по-високи цени”, коментират клиенти. „Хубавите винаги са по-скъпи - 5 лв. са големите домати”, посочват те.

Рекордните цени на зелената салата се дължат на загубите на производителите през миналата година. Тогава заради свръхпроизводство производителите са изхвърлили между 80 000 и 100 000 зелени салати. Затова тази година са засадили по-малко.

„Има естествен дефицит и поради тази причина цената вече е сериозна - те ще спечелят тези, които имат реколта, но пък ние като потребители ще платим сметката накрая”, коментира Едуард Стойчев от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За скъпите краставици и домати оранжерийно производство също има обяснение - късната пролет и лошото време.

Това е първият сезон на една нова оранжерия край Стара Загора. Там всеки ден се произвеждат между 3 и 5 тона краставици за българския пазар. Освен разходите за отопление, в оранжерията зимно време работят и 2100 лампи, за да има сходна на слънчевата светлина и топлина.

Пролетта обаче изостана, затова и лампите продължават се ползват. „В момента, при малко по-нисък добив, това, което е като пазарна на нас цена, е 90% себестойност”, обясни агрономът Димитър Герганов.

Прогнозите на производителите са, че при хубаво време след 20 май има шанс цената на българските оранжерийни зеленчуци да падне.

Добрата новина за потребителите е, че няма значителен скок в цените на основните хранителни продукти. Тази пролет по-евтино купуваме захарта, олиото, маслото. Символично поскъпване има при брашното и агнешкото.