Рекордно ниско ниво на контрабандни цигари у нас. Това отчита изследване, извършено от производители и вносители на цигари в България. 

6% е средно нивото на контрабандата с цигари в страната в периода юли – септември 2017 г.

За сравнение - 10 години по-рано търговията на тъмно в този сектор надхвърля 30 на сто.

Градовете, които се нареждат на челото в списъка по търговия с нелегални цигари са Кюстендил, Хасково и Велико Търново. Впечатление прави, че има градове като Свиленград, където контрабандата намалява от почти 50 процента на 8.

В Кюстендил пък движението е в обратна посока.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отчете, че през 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн. Капацитетът на МВР в тази посока се засилвал, като през 2017 година са проведени 43 специализирани тематични операции, извършени са 1154 проверки. Според Радев предотвратените щети са за над 16 млн. лв.

Според премиера Бойко Борисов цитираното проучване е „най-точното”, защото „във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол”.

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров тези ниски нива не бива да ни успокояват, защото има големи разлики по региони.

„Ако Хасково е с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания”, каза главният прокурор.

Премиерът разпореди МВР да обърне по-специално внимание на градовете в които нивото на контрабанда остава високо.