Намаляването на таксата за пренос на електроенергия като мярка за стимулиране на износа ще бъде трудно, защото в цената влизат задължителната зелена и кафява добавка, смятат от енергийния регулатор. От ДКЕВР обаче отказаха да коментират мерките на икономическото министерство, които се отнасят до тях, преди комисията да ги обсъди подробно.

 

На първото си публично заседание новият председател на енергийната комисия Евгения Харитонова обяви, че ще взема решения като експерт, а не като политик и ще търси „платимата" цена на сметките, а не най-ниската.

Индиректно и без да влиза в подробности, новият шеф на ДКЕВР коментира прехвърлената топка от икономическото министерство към регулатора. „Трудно е да се намали такса пренос на електроенергия, за да се стимулира износа, защото в цената влизат задължителната зелена и кафява добавка, обясни Харитонова.

Друга искана мяркa е либерализацията на пазара от 1 юли - т.е. всеки битов потребител сам да купува енергията си, но пак да ползва мрежата на енергото.

„Ако искаш да им разбиеш монопола, цената ще стане неимоверна - трябва всеки един да си изгради тази мрежа за собствена сметка,” коментира Евгения Харитонова.
От заседанието на Енергийния регулатор стана ясно още, че през следващите месеци цената на природния газ няма да се променя чувствително. В края на годината тя може да намалее още, ако доларът и петролът на едро запазят сегашните си нива.

Харитонова даде да се разбере, че ЕВН сами са си виновни за натрупаните загуби от фотоволтаиците. Преди дни дружеството обяви загуби от над 200 милиона заради методиката, по която се определя цената на тока в момента.

„Резултатите от предишната методика бяха минус 120 млн. лв. за НЕК. Преди малко казах, че съм много доволна, че някой каза, че Булгаргаз не е дойна крава, искам да подчертая, че и НЕК не е дойна крава,” допълни Харитонова.

Днес стана ясно и че в следващите месеци цената на природния газ няма да се променя чувствително. В края на годината дори може да намалее още, ако доларът и петрола на едро запазят сегашните си нива.

„Увеличението е 0,07% за трето тримесечие, а за четвърто тримесечие намаление с 0,5% - това е прогнозата при тези параметри,” коментира шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов.

Окончателната цена на газа ще стане ясна в четвъртък, а очакванията са заради него парното да поевтинее с до 6%.