Работодателските организации ще протестират срещу планираното поскъпване на тока. Те ще спират производствата за един час от 26 юни. Това е записано в обща позиция на представителните организации на бизнеса, разпространена от Българската стопанска камара.

Енергийният регулатор предлага двойно увеличение на добавката "задължения към обществото", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас с мотив, че в противен случай ще се увеличи дефицита в НЕК и цената на тока за домакинствата.

Бизнесът пък е категоричен, че не иска повече да плаща за "кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика."

„Всички работодателски организации в България единодушно и категорично заявяват, че не желаят повече да плащат за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика”, се казва в становището на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Към тях се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, която по-рано изрази резерви спрямо планираните протести.

Бизснесът изчлислява, че от съкращения, т.е. от невнесени данъци и осигуровки, хазната ще загуби около 650 милиона лева.

Премиерът също ще протестира

"Ще се присъединя към протестите, аз също съм против, но нека да бъдем коректни. Всички говорехме, че трябва да има държавен регулатор, който да е абсолютно независим. (...) Държавния регулатор казва каква да е цената на тока. Аз категорично не съм съгласен с това, което казват", заяви във Варна премиерът Бойко Борисов.

"Аз не ги деля много бизнеса и потребителите, защото, да едните са потребители и на всеки му е важно какво е на електромера, и в същото време отива да работи във фабриката, където ако му е скъпа енергията може да не ходи да работи. Така че те не са много различни тези неща, за да има двоен аршин", отбеляза още той.

Министър-председателят посочи, че е поискал в близките дни съвещание, на което да се търси начин цените да не се вдигат.

"Нямам право никакво, за да отговоря на въпроса, да се меся в работата на регулатора, имам право обаче да се меся в работата на БЕХ, на НЕК, на парламентарната си група. И ако трябва дори да отидем на още по-драстични промени в 2-3 текста на закона, ще настоявам да се направи", закани се Борисов.

Участието на високопоставени представители на властта в протести не е нещо ново. Отново по времето на ГЕРБ, тогавашният силов министър Цветан Цветанов и председателят на НС Цецка Цачева участваха в демонстрация в Банско с искане да бъде изграден нов лифт.