Около 60 души се събраха на протест пред сградата на срещу затварянето на „ТЕЦ-Варна”, предаде „Фокус”. Исканията на протестиращите от КТ „Подкрепа” и служители на ЧЕЗ са да не бъде затворен „ТЕЦ-Варна” след 31 декември тази година, да няма съкращения на персонала на фирмите в „ЧЕЗ-България” и да няма дискриминация в заплащането на труда.

„Искаме да работим в България”, „Не на закриването на работните места в „ЧЕЗ-България””, „Да запазим „ТЕЦ"-Варна и работните места”, „Не посягайте на хляба ни” и „Долу ръцете от „ТЕЦ–Варна”, са част от лозунгите на протестиращите.

Те заявиха, че зад решение за затварянето на „ТЕЦ-Варна” стои и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Малко след 17.00 часа демонстрантите се отправиха към Министерството на икономиката и енергетиката, като блокираха движението на улица „Раковска” в столицата.

Протестиращите искаха регионалният мениджър на „ЧЕЗ България” ЕАД Петър Докладал да излезе от сградата на разпределителното дружество и да говори със своите служители.

Те поиска още да влязат в сградата на ЧЕЗ, но полицаите не ги допуснаха. Протестиращите заявиха че от тук нататък ще има митинги в София и Варна, като заплашиха, че ще нарушат добрия тон.

ЧЕЗ: Протестиращите отказаха разговор

От пресцентъра на ЧЕЗ съобщиха, че ръководството на компания е поканило на среща представители на протестното митинг-шествие, организирано от Федерацията на енергетиците „Подкрепа“ пред офиса на компанията в София. Те обаче не са се отзовали и срещата не се е състояла.

„Призоваваме за конструктивна и открита дискусия по въпросите, които повдигат синдикатите. Служителите са най-ценния ни актив и грижата за тях е наш основен ангажимент. Независимо от трудната ситуация, в която се намират всички компании на ЧЕЗ в България, правим всичко възможно, за да защитим интересите на нашите служители“, казва в съобщението Минчо Минчев, изпълнителен директор на „ТЕЦ-Варна”.

От компанията твърдят, че досега многократно са информирани синдикатите и служителите за ситуацията и стъпките, които прави за удължаване на живота на „ТЕЦ-Варна“. Компанията напомни на синдикатите, че ако желаят, могат да внесат свои предложения в специално създадената съвместна работна група с Българския енергиен холдинг.

„Като собственик, който до момента е вложил 600 млн. лева за закупуване и увеличаване на капитала на централата, ЧЕЗ има най-голям интерес да бъде намерена икономически обоснована възможност „ТЕЦ-Варна“ да продължи да работи и да се запазят работните места”, продължава съобщението.