Прокуратурата иска отнемане на лиценза на българското подразделение на KPMG заради „дупките” в одита на КТБ. Това заяви шефката на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева пред Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси, предаде БГНЕС.

По думите й има законова възможност за промяна на наказанието на KPMG, която запази „на косъм” лиценза си преди седмици.

"Софийска градска прокуратура чрез нас, като административно наказващ орган, представи в деловодството ни, а ние в Софийски районен съд протест за изменение на наказателните постановления на KPMG”, обясни Донева.

Тя цитира съображенията на прокуратурата, според която наложената на одитора глоба, макар и най-високата възможна, е „несъотносима към нанесените щети”.

"Преценила съм, че лицензът на KPMG трябва да бъде отнет, затова съм поставила и това искане на тайно гласуване. От там нататък всеки член и на комисията преценява по съвест как да гласува", коментира тя по повод по-ранното решение на надзора.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев съобщи, че на сайта на KPMG е записано, че фирмата одитира 13 български банки и много важни за националната сигурност предприятия - като Лукойл и БТК. Той запита как хората да вярват на KPMG за останалите 13 банки след случая с КТБ и какво трябва да се случи повече, за да наложи комисията най-тежкото наказание на KPMG.

„Важно е едно обстоятелство при това разследване, че има данни за компрометирана независимост от страна на одитора за КТБ, иначе на KPMG от към методика и работни документи, всичко им е много добре разписано, те са първи в света", отвърна Донева.