Много голяма част от тировете, които влизат със свинско месо у нас, декларират фалшив транзит, алармираха производители на свинско месо.

Вместо да продължат за друга държава, тировете разтоварват стоката в България и месото се появява нелегално на вътрешния пазар, твърдят производителите, затова искат камионите да бъдат пломбирани на границата, съобщи в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов.

Той коментира, че се водят преговори с финансовото министерство за вземане на такива мерки.

„Действително това е едно затруднение за митничарите, но ще отнеме около 30 секунди на тир и струва около 30 стотинки. Би следвало, ако искаме да помогнем на този отрасъл, да изпълним искането на производителите на свинско месо“, заяви Христов.

Той коментира и необходимостта от огради по границите с Турция и Гърция, които превантивно спират преминаването на диви и питомни животни, носители на заразни болести.

Според Христов ограда с Гърция трябва да има, въпреки че става дума за държави в ЕС. В момента държавата харчи между 8 и 20 млн. лв. годишно за ограничаване на болестите и обезщетения на собствениците, чиито животни трябва да се умъртвят. „Смятам, че една такава ограда ще се изплати за 1 – 2 години“, заяви Христов.