Български производители искат да бъде забранено на търговските вериги да начисляват такси за доставената в магазините им продукция.

Веригите са против с аргумента, че такъв закон би повишил цената на родните стоки.

Какво се случва?

Сключвате договор с верига и тя ви казва: искаме един тон лютеница.

Доставяте лютеницата и веригата ви казва: за всяко бурканче от един лев си удържаме пет стотинки, затова че стоката е доставена в централния ни склад.

Следват още пет стотинки удръжка затова, че лютеницата се е появила в рекламната брошура на веригата.

Сблъсък

Производители се обявиха против удръжките. „Ако цената е един лев и производителят е дал 30 процента отстъпка, търговецът е свободен да продаде на един лев, на деветдесет стотинки или на лев и десет”, обясни Лукан Луканов от съюза на малкия и среден бизнес „Произведено в България”.

Шефове на вериги отидоха в парламента, за да възразят срещу забраната да правят удръжки.

„Вместо да дистрибуираш една стока от Малко Търново до Видин, от Силистра до Петрич, доставчикът има възможността да достави цял камион, за достави няколко камиона в централния склад на съответната верига”, посочи Виктор Спасов от управителния съвет на търговска верига.

Магазините предупреждават, че ако законът им забрани удръжка за доставка, те ще я включат в цената. И от един лев, бурканчето с лютеница ще поскъпне на 1.05 лв., примерно. На свой ред производителите не приемат такава логика.

Те не могат без веригите, защото там е оборотът. Веригите в същото време също имат интерес да се рекламират пред купувачите с качествена българска стока на добра цена.

Законът, върху който производители и вериги спорят, беше внесен в предишния парламент. Той не го прие, сегашният също още не го е разгледал.