Някои статистически показатели може и да говорят за подобряване на икономическата ситуация в България в последно време, но големите проблеми остават нерешени и това може да има тежки последици. Това коментира в студиото на „Лице в лице” икономистът проф. Димитър Иванов.

„Не споделям оптимизма нито на премиера, нито на финансовия министър (Владислав Горанов заяви, че заради големия ръст икономиката ни може да „прегрее” – б.р.) по отношение на това, че производственият потенциал на България може да се съобрази с потенцията, която реалната световна икономика дава. 3,6% ръст на БВП се дължи на ръст на кредити, не се дължи на сериозни чуждестранни инвестиции. Отбелязваме спад на производителността на труда”, посочи експертът.

По думите му данните от НСИ показват ясно, че в социалната сфера положението се влошава и „хората продължават да харчат много повече, отколкото получават”. Така, например, има 46,1 млрд. лева в депозити, а около 20 млрд. са взетите заеми т.е. за 7-милионно население остават 26 млрд. лева: „Получава се, че болшинството от хората в страната, ако утре ги уволнят от работа, нямат даже 2 месеца да живеят на своите спестявания”.

По същия начин стои и въпросът с безработицата, която намалява в столицата и няколко големи града, но положението в тежки региони като Северозапада и Добруджа не се подобрява. Освен това, статистиката се „украсява” и от факта, че 35-36 000 българи всяка година напускат родината, отбеляза Иванов.

Той предупреди, че в последно време всичките бивши социалистически страни са започнали не само да се отдалечават политически от Европа, но и да изостават икономически. Според икономиста ЕС има даже още по-голям проблем: „Европа е достигнала един таван на своите възможности в този си вид. Днес Еврозоната е натрупала един огромен дълг. ЕЦБ държи да се опитва да спасява икономиките на други страни и държи 40% от целия дълг на Европа”.

Проф. Иванов коментира, че България би могла да постави важни въпроси по време на своето председателство, но резултатите ще са спорни заради тежката политическа ситуация в Германия след изборите: „Германия, която е потенциални мотор на реформи, вероятно до н ова година ще е в политическа парализа (…) Меркел няма да може да се занимава с никакви реформи”.

Икономистът препоръча „много внимателно” да се подходи с темата за влизането ни в Еврозоната.