Проект на Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия (МПС) предвижда до 2020 г. да бъдат създадени още 12 100 нови фирми и 90 000 нови заети работни места. Подходът е публикуван на интернет страницата на Министерството на икономиката и енергетиката и се предлага за обсъждане до 5 септември, съобщи БТА.

В коментар от министерството за агенцията ако резултатите бъдат постигнати, България ще има сходна секторна структура с държавите за сравнение в анализа.

Постигането на тези резултати не може да стане само с държавни помощи, защото би било изключително скъпо, посочват от министерството. Целта е тази, но успех би било и частично постижение. Важна е посоката, в която държавната политика ще тръгне, смятат от ведомството.

Стратегията предвижда новосъздадените предприятия да бъдат предимно от секторите: компютри, оптика и електроника, автомобили, метални изделия, машиностроене, печатарска промишленост и записани носители, текстил, информационни технологии, производство на филми и ТВ продукции, звукозапис, информационни услуги, издателска дейност, научна и развойна дейност и др.

За постигане на средните нива на ЕС по експортна ориентираност на МСП, до 2020 г. трябва още 14 000 малки и средни предприятия да стъпят на Единния пазар, а още 4 000 - да стъпят на трети пазари, предвижда проектостратегията.

Освен това до 2020 г. още 2 400 МСП трябва да започнат онлайн продажби.