Приоритет в проектобюджета за следващата година имат отбрана и сигурност, и образованието. Документът беше публикуван днес от Министерството на финансите.

Сериозен ръст има при парите, заложени за отбрана и сигурност през следващата година - държавата планира да похарчи около 825 млн. лв. повече за сигурност. Повече средства – 230 млн. лв. са заложени и за образование.

Снимка: bTV

Заложен е и ръст на минималната заплата до 460 лв. За пръв път пенсиите ще се индексират по нова формула – увеличението от юли ще е 2,4 на сто.

Запазват се размерът и редът за отпускане на обезщетенията за майчинство и болнични. След първата година помощта за отглеждане на дете остава 340 лв.

Снимка: bTV

Бюджетът за догодина предвижда леко забавяне на икономиката и ръст от 2,5% на брутния вътрешен продукт.

Снимка: bTV

И догодина държавата ще харчи повече, отколкото получава като данъци. Очаква се в хазната да влязат малко над 35 млрд. лв. и да бъдат похарчени над 36 млрд. лв. Прогнозата е за дефицит от 1,4 на сто.

За пръв път от осем години насам обаче в актуализираната прогноза на финансовото министерство се очаква тази година да завърши с нулев дефицит.

За да покрива стари заеми, през 2017 г. държавата планира да изтегли нов дълг от 1,2 млрд. лв.