Проектът за АЕЦ „Белене” не може да бъде рестартиран в близките дни, няма политическо решения за това, обяви новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев преди началото на заседанието на Обществения съвет по енергетика в петък.

Той обаче не отхвърли идеята за възобновяване на строителството на втора атомна електроцентрала изобщо, като посочи, че окончателното решение ще бъде взето след преглед и актуализация на икономическо-технически анализ на проекта и след съобразяване с данните за бъдещото потребление на ток в страната.

С тези думи той подкрепи позицията на премиера Пламен Орешарски, според когото в АЕЦ „Белене” вече са вложени много средства и трябва да се прецени „дали ще е по-евтино да се откажем, или да довършим „Белене”. След като изрази категорично мнение, че България най-вероятно ще загуби делото в арбитражен съд срещу руската компания „Атомстройекспорт”, той допълни: „Имам усещане, че ще е по-изгодно да го довършим.”

Строителството на АЕЦ „Белене” бе основна част от предизборната платформа на БСП, която номинира премиера Пламен Орешарски за премиер на новото правителство, обявено за програмно, а не партийно.
Преди първото си участие в Обществения съвет по енергетика Драгомир Стойнев благодари на предшественика си от служебния кабинет Асен Василев за организацията на тази структура.

Като първи приоритет на новото ръководство на министерството той посочи запазването на цената на електроенергията – както за битово, така и за индустриално потребление. „Защото за нас е важно да има икономически растеж и да се създават повече работни места,” аргументира се той.

Само преди два дни обаче председателят на енергийния регулатор Евгения Харитонова обяви, че цените на тока ще останат непроменени до 1 юли, но след това няма гаранция.

„За съжаление през последните години икономиката е подложена на сериозно изпитание. Не е тайна, че енергетиката е в колапс – това едва ли учудва някого,” коментира Драгомир Стойнев пред членовете на Обществения съвет, които помоли за добросъвестен диалог.

„За мен най-важното е да бъде изграден работещ модел, който да не доведе до увеличаване на цената на крайните потребители. За мен ще бъде неприемливо цената на тока за крайните потребители да се увеличи именно в този труден момент. Не е нормално в страна-членка на ЕС в XXI век хората да не могат да си плащат сметките,” допълни още новият министър.

Той обеща политическите решения в сектора да се вземат след консултации с Обществения съвет. „Хубаво е в нашето общество да има приемственост. Нещо, което е хубаво и може да даде добър резултат, трябва да продължи,” каза още Стойнев с уверението, че работата на структурата ще продължи.

„Не трябва да се правят резки движения и да се взимат решения на парче. Грешно разбран проблем ще ни доведе и до грешна политика. Ние в момента нямаме право на грешка, ако други правителства са си позволявали да вървят по течението, да не взимат конкретни мерки, ние нямаме този шанс. От решенията, които ще се вземат, ще зависи бъдещето на страната,” подчерта още икономическият министър.

Той обеща още „държавата да застане зад бизнеса”, да бъде негов партньор, а икономическата политика да се води „отдолу нагоре”. „Когато има договор, той трябва да се спазва, но договорите могат да бъдат предоговорени, особено дългосрочните при диалог с бизнеса,” каза още Стойнев, без да спомене конкретно договорите за изкупуване на ток от американските централи „Марица Изток” 1 и 3.

Проблемът с мините бе повдигнат от председателите на миньорските федерации към двата синдиката - Владимир Топалов от КТ „Подкрепа” и Валентин Вълчев от КНСБ. По думите на Топалов, заради намаленото производство от 1 юни ще бъдат съкратени работниците от една смяна. Според Вълчев миньорите са притеснени, че няма да получат заплати през юни.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че съкращения на миньори няма да има. „Хора няма да се съкращават, заплати ще има, въпросът е да се вземе такова решение, което да не натоварва системата,” каза новият министър, без да съобщи подробности.

В заключение той обеща бързи решения на всички проблеми в енергийния сектор.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа