Искаме да размразим проекта „Набуко” и по точно частта му през България. Това каза премиерът на България Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Борисов подчерта, че България е изключително лоялен „член на ЕК”. „България изпълни всички законови разпоредби като енергиен пакет за разлика от доста други държави”, допълни той.

Премиерът заяви, че заедно с президента Илхам Алиев ще отидат и заедно ще представят проекта пред Европейската комисия.

„България не може да бъде само спирачка, България не може само да защитава интересите на ЕК, в случая в проект, който е изцяло и натовски и европейски и години наред ние сме инвестирали пари в проекта НАБУКО”, заяви от своя страна и Алиев.

„Южният газов коридор, и с възможността, която президентът Алиев дава на България, „Булгартранс” газ да участва, включително да си закупим и акции, дава стратегическо предимство на България в региона”, каза още Борисов.

България не слагаме кръст на проекта „Южен поток”, той не е спрял. Тръбите са там. Към днешна дата нямаме писмено уведомление, че се спира и за нас той не е спрял, каза още българският министър-председател.

„Ако се състои, добре дошли. И ние когато сме говорили за „Набуко” не сме го държали като алтернативна на „Южен поток” или обратното. България като геостратегическа страна на кръстопът имаме възможност да инвестира или да увеличава своя капацитет за транзит, колкото е необходимо”, отбеляза премиерът Борисов.

Азербайджан и България активно си сътрудничим и се подкрепяме, коментира още президентът Алиев. По думите му стратегическото партньорство е най-голямата степен на сътрудничество между двете страни. Той заяви, че политическите отношения между двете страни са наистина на високо ниво.

„Обсъдихме отношенията между Азребайджан и Европейския съюз. България играе изключително важна роля в развитието на тези отношения”, отбеляза Алиев.

„ Знам, че българските и азербайджански компании полагат големи усилия за сътрудничеството помежду си. Обсъждат се възможности за инвестициите. Нашите компании гледат с голям интерес към инвестиции в България. В областта на транспорта може да има сътрудничество”, посочи още президентът на Азербайджан.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян