Премиерът Бойко Борисов поиска по-високи заплати от бизнеса, за да не бягат българите от страната. По време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор“ той дискутира темите за контрабандата, административната тежест и туризма.

По думите на премиера бизнесът трябва да работи за задържането на кадри у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако през туристическия сезон наемаме работници от Украйна, Беларус и Молдова заради дефицит на български кадри, то междувременно българите заминават на Запад, за да работят като камериери, сервитьори и готвачи. А основната причина за изтичането на кадри е ниското заплащане тук.

Снимка: btvnovinite.bg

„Можем ли да си направим така заплатите, не е голяма разликата, особено при тези толкова печеливши бизнеси, които имаме, и да си останат българите тук?“, попита Борисов и заяви, че може със сигурност.

„Сега ние сме на критичните 6% безработица. В общи линии това са голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят. Имаме абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде“, обясни премиерът.

„Десетки хиляди деца ще останат и след 11-12 години, когато ще станат трудоспособни, те няма да могат нито да пишат, нито да четат. Е, каква конкурентоспособност тогава ще правим? Отново ще легнат на социалните системи, от които пари вие давате, за да ги поддържаме. Те са милиарди“, заяви Борисов.

България според данните на Евростат е все още на дъното в Европейския съюз по брутно месечно и почасово заплащане. Средно около 5 евро на час получава един служител в България. За сравнение – средната надница за час труд в Европейския съюз е малко над 25 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

“Бизнесът надали ще се поддаде така лесно на подобен призив, защото бизнесът е движен от пазарните процеси, а те работят много добре”, коментира Мария Шишкова, директор на консултантска фирма. За една година заплатите в компанията на Мария Шишкова са увеличени с над 55%. И от фирмата не бягат българи, а идват – с образование, придобито в чужбина. Средните възнаграждения в компанията са 2000 лева.

Според икономисти увеличението на заплатите у нас вече се случва, но то не спира сезонните работници да избират чужбина.

„Десетина процента видяхме ръст и тази, и предходната година, От началото на 2017 г. всъщност средната заплата е 1000 лева и в частния, и в обществения сектор”, посочи Явор Алексиев, икономист в ИПИ. 

Премиерът пък обобщи, че у нас стандартът на живот не е чак толкова нисък: „Няма разминаваме по „Витошка”. В неделя тръгнах да видя как е – няма минаване! Кафе няма празно! Добре! Зле сме, но …колко да сме зле!".