От 1 юли електроенергията може да поевтинее за бита, но ще поскъпне за индустрията. Това доведе до истински бунт на големите индустриални предприятия.

По-скъпият ток ще оскъпи продукцията на заводите, които използват много електрическа енергия в производството си, както например Комбинатът за цветни метали в Пловдив.

„За металния цинк около 40 процента от себестойността на цинка е електроенергия”, посочи изпълнителният директор на КЦМ Стоян Пехливанов.

От 1 юли токът за индустрията поскъпва с два лева за мегават час. „За нас, за КЦМ означава минимум четири милиона лева по-голям разход за електроенергия в годишен план”, коментира Пехливанов. Общо големите заводи ще платят 80 милиона лева повече за тока, който купуват от държавата.

„Големият ни проблем е, че цените се определят административно, тоест имаме начални цени на търговете с ниски количества, което кара пазарните участници да се състезават и да вдигат цената”, посочи Константин Делисивков от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Ако иска да купи ток на търг от АЕЦ Козлодуй, КЦМ-Пловдив ще трябва да предложи повече, отколкото миналата година и отделно да плати с два лева повече за мегават час.

„Ние ще направим всичко възможно да намалим разходите на компанията, разходите във всичките им посоки”, посочи директорът на КЦМ – Пловдив.

Когато заводите решат да намаляват "разходи във всичките им посоки", това означава и съкращения. И причината според мениджърите ще е по-скъпият ток, който поевтинява за бита.