Държавата е създала олигархичните модели в бизнеса. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV предприемачът Красимир Дачев.

В България първите милионери са били политици, посочи Дачев.

Според него обществените пари се изразходват неефективно, а над 30% от бюджета се хвърлят на улицата.

В бюджета десетки милиони, милиарди отиват не по предназначение, отбеляза Дачев.

Страшно е, когато парите отиват в нереформираните сектори. Това са черни дупки, където изтичат нашите пари, изтъкна предприемачът.

Дачев е категоричен, че няма обективни предпоставки за предсрочни избори. Бизнесът няма нужда от избори, а от предсказуемост, устойчивост, прозрачност, убеден е той.

Според бившия министър Николай Василев правителството е стабилно и едва ли няколко изказвания могат да го разклатят.

„По-добре е за цялата нация и държава да има повече конкуренция в бизнеса, да има по-независим силен частен сектор, който да се движи сам. В България най-добре успява този бизнес, който не зависи от правителството”, изтъкна Василев.

По думите му колкото е по-малък публичният сектор в една държава, толкова е по-добре за икономиката.

България е едно стабилно място, това обаче не означава, че не трябва да се правят реформи. От годината на приемането ни в ЕС досега почти не се е случила някаква значима реформа, която да си спомняме. По-скоро държавата кара по инерция и не прави нищо, заяви още бившият министър.

В българските затвори ние издържаме престъпниците, а в целия свят се работи и с труда се превъзпитават и си изкарват и парите, каза още Дачев. „Орди цигани, свикнали цял живот и казват: Не ни дават работа. Второ поколение безработни расте. В България всички действия, които прави държавата, отчуждават хората от труда, а той е единственото нещо, което може да ни спаси”, допълни предприемачът.

Правителствата трябва повече да се вслушват в бизнес лидерите, каза още Николай Василев.