Край на шаренията от санираните на парче апартаменти обеща регионалният министър Лиляна Павлова, която представи на пресконференция ползите от проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Проектът осигурява 50% от необходимото за реновирането финансиране.

От 17 до 20 октомври в София ще се проведе информационна разяснителна кампания за енергийно обновяване на домовете, обяви Павлова. Тригодишният проектът (2012 - 2015 г.) се осъществява по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. и обхваща 36 градски центрове. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

65 информационни дни са проведени до момента в 25 града, които участват в проекта и интересът нараства, каза Павлова. Информация има и на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ефект от санирането, освен подобрения външен вид, е и между 40 и 60% намаляване на разхода за енергия, а средната възвращаемост на вложените средства е между 6 и 8 години, посочи още министър Павлова.

„Ще дойде време да забраним частичното саниране на отделни апартаменти,” заяви регионалният министър. „Когато приключи този или следващият програмен период, може да предложим законови промени, които да не позволяват единичното саниране на отделни апартаменти. Иначе ще продължаваме да живеем в кръпки,” коментира Павлова. Тя уточни, че и сега не се одобряват проекти, които включват частично саниране. По думите в бъдеще главните архитекти не трябва да разрешават единично саниране на сградите.

„Външният вид на сградите, като цяло, в България е много лош. България е държавата с енергийно най-неефективните сгради и предприятия,” заяви Павлова.