Газопроводът между България и Румъния няма да бъде пуснат в експлоатация преди април 2014 г. Заради твърдите скали под река Дунав и високото ниво на водата изграждането на подводната част се е забавило, предаде БГНЕС.

Проектът е особено актуален с оглед рисковете от война в Украйна и спиране на доставките на синьо гориво през нейната територия.

През януари т.г. изпълнителите обещаха да са готови до края на март, но става ясно, че работата ще продължи и през април. Първоначалните данни за структурата на скалите под реката са се оказали неточни и вместо варовик на много места по трасето има много по-твърдите скали мергели.

Наложило се е да бъде ангажирана холандска фирма, която отново да мине по трасето на сондажите. Заради скалите се налага да се монтира и специална обсадна тръба.

С прокарването на тръбопроводите под река Дунав, които ще бъдат свързани с българската мрежа, са ангажирани румънските партньори. До този момент е изкарана тръбата за оптичната връзка, която е свързана с крановия възел.

През тази седмица започва изтеглянето на оптичния кабел и на основната тръба, която след това ще бъде съединена на свой ред с крановия възел. Едва тогава ще се направят изпитанията на тръбата под налягане за якост и плътност.

От румънска страна са съединени 2,1 км тръби, те са минали съответните изпитания. От българска страна е изградена газоизмервателната станция, която да направи преминаването на газ двупосочно. Именно тази способност на газопровода се оказва проблемна, тъй като се налага изграждането на компресорна станция в Румъния, която не е предвидена по проект.

Това е поредното забавяне на газовата връзка, чиято първа копка бе направена през август 2012 г. Първоначално крайният срок за пускане в експлоатация бе месец май 2013-а, след което бе отчетено забавяне от 6 месеца и нов срок до 1 януари 2014 г.

Газовата връзка ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Румъния и по нея ще се транспортират 1,5 млрд. куб.м газ годишно. Общата стойност на проекта е 27 млн. евро.