Тази година зимният сезон е най-добър за последните две десетилетия. Туристическия бранш отчита 6-7% ръст на печалбите в зимните курорти. Над 550 000 чужди туристи са посетили зимните ни курорти до този момент.

Българите също се завръщат масово на пистите - 280 000 българи са си подарили по една зима ваканция, а още 200 000 са ходили до курортите през уикендите. Равносметката е 230 милиона лева приходи, а очакването е те да стигнат близо 300 милиона до самия край на сезона.

От чужденците най-много са били гърците, следвани от румънците, англичаните и руснаците. Цифрите показват наистина, че това ще бъде най-добрият зимен туристически сезон за България от десетилетия насам, а пистите дори още не са затворени.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иво Маринов отбеляза, че при страни, които са утвърдени като зимни ски дестинации има спад, докато ние запазихме тенденциите от миналата година. България тази година се оказа крачка пред Швейцария и Италия.

Някои туристи избират края на сезона, заради спокойствието по курортите и приемливите цени. За Великден обаче хотелите са резервирани.

 

Силен се очертава и задаващият се летен туристически сезон - според бранша хотелите по морето за юни, юли и август вече масово са разпродадени, а очакванията са за ръст на туристите с около 5-6% и приходи в хазната от около 3 милиарда лева.