Увеличена екотакса от следващата година ще оскъпи ремонтите. Тя ще засегне както строителните фирми, които изхвърлят огромни количества строителни отпадъци, така и всеки, който си ремонтира жилището.

От следващата година строителните фирми или хората, които изхвърлят голям строителен отпадък, вече ще дължат по 15 лева за тон отпадъци. Таксата става още по-висока през 2014-а. Тя не е нова, въведена е още от 2010-а като отчисления за депата за отпадъци, но бе в доста нисък размер за да направи впечатление на който и да е било.

Когато правим основен ремонт в жилището, наемаме контейнер за отпадъци, който се закарва на сметището. От следващата година за всеки тон боклук освен досегашната такса за доставка и извозване на контейнер, ще ни вземат допълнителни 15 лева на тон като отчисление за сметището. А от 2014-а ще ни таксуват по 35 лева всеки тон.

Това значи, че догодина таксата може да достигне 75 лева, а от 2014-а - 175 лева. Обичайно при основен ремонт на един средно голям апартамент се изхвърлят между 1 и 5 тона мазилка, стари тухли и тръби.

Строителната камара не се противи на тези високи такси. Но се обяви срещу друг нов режим, който ще залегне в напълно нова наредба - на строежите отпадъците вече да се събират разделно.

Според Камен Горанов от Камарата на строителите, това ще предизвика оскъпяване на строителството.

От екоминистерството отказаха интервю, но в писмено становище обясниха, че с отчисленията за отпадъци не се пълни хазната, а се финансират дейности по рекултивация на сметищата.

Главната цел е строителните фирми да се научат да събират разделно отпадъците си за да ги рециклират. Така цената на строителните материали щяла да се понижи значително. Също така вместо да се разкриват нови и нови сметища за строителни отпадъци, целта на евродирективите и на нашето екоминистерство е да се построят модерни заводи за рециклиране на строителния отпадък.