По-ниски пенсии и по-голям дефицит в НОИ. Това ни очаква, ако БСП стопира пенсионната реформа. Твърдението е на експерти, които настояват управляващите да оттеглят предложението си за замразяване на увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране.

Увеличението с по 4 месеца на възрастта и стажа за пенсиониране започна от началото на 2012-а след тежки преговори и протести. И заради ясни сигнали, че системата издиша.

Ефектът - за година и половина около 27 хиляди българи не са успели да се пенсионират. Икономията от реформата е 35 милиона и половина лева за 2012-а. А за тази се очаква да се спестят още 21 милиона.

Ако обаче управляващите спрат реформата, дупката в НОИ ще зейне повече от планирани дефицит от милиард и 700 милиона лева ще скочи, твърдят експерти.

„Най-доброто, което може да направи по отношение на пенсионната реформа БСП, е да си оттегли предложенията, защото те допълнително ще влошат ситуацията”, смята Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика.

Управляващите не са съгласни. „Финансовото състояние на пенсионната система няма да се влоши кой знае колко от това наше предложение”, контрира Георги Гьоков , зам.-председател на Комисията по труд и социална политика в НС.

Предложението на БСП за замразяване на увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране всъщност е направено преди да са готови експертните разчети за рисковете за осигурителната система.

„Пенсиите не са работа за политиците, те са работа за експертите. Но политиците винаги се изкушават, защото хората, на които им предстои да получават пенсии, са голям брой гласоподаватели”, казва Димитър Манолов, КТ "Подкрепа".

Експертите настояват за стартиране на нови преговори за пенсионна реформа, която да включва промяна в правилата и за служителите в специалните ведомства, които се пенсионират при облекчени условия.