Две са ведомствата с най-големи дългове към края на юни – МВР и Министерството на отбраната. Управляваната от Аню Ангелов структура е „затънала” с 80 милиона лева, докато тази на колегата му Цветан Цветанов има да погасява близо 23 милиона.

На практика тези задължения съставляват по-голяма част от общия дълг на държавата към момента, който възлиза на 146 милиона лева, посочват от финансовото министерство.

Според зам.-министъра Владислав Горанов от няколко години военното ведомство държи първенството в тази негативна класация, главно заради огромни по размер просрочени задължения на Военномедицинска академия. По думите му като цяло може да се констатира, че централното правителство е намалило с няколко пъти задълженията си, неразплатени досега към бизнеса.

„В края на миналата година със специално постановление са предоставени около 30 млн. лева на министерствата с цел разплащане на задължения към общините. Така над 90% от натрупаните задължения за местни данъци и такси са покрити. Остава минимална сума, която едва ли затруднява и променя общата картина на финансовото състояние на общините”, каза още Горанов.