Първата данъчна декларация за тази година е подадена онлайн - 20 минути след полунощ на 1 януари. Стартът на кампанията обаче съвпадна със счетоводното приключване на 2016 г. за данъчните и в резултат приходната агенция временно спря да издава персонални кодове за подаване на декларации онлайн.

Забавяне има и в някои услуги на гише.

В първия работен ден на 2017 г. на гишетата на данъчните най-често идваха, хора, които искат да си внесат здравните си осигуровки. Или да платят стара глоба - като Мая. На нея са й казали да изчака, но имало вариант и да не стане.

За Мая чакането приключи след 20 мин. Хората, които обаче искат да подадат данъчната си декларация по интернет, но нямат персонален код - ще трябва да изчакат до следващата седмица, за да го получат. Именно онлайн декларирането до 31 март дава възможност на данъкоплатците да спестят 5% от данъка си.

Дори и в първия ден от кампанията, ако подадем декларация на хартия - отстъпка няма да има. Най-активни в декларирането на доходи днес бяха рентиерите.

„Може би над 60% от всяка подадена декларация днес е от хора, които са отдавали имотите си под наем”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Санкцията за недекларирани доходи в срок е до 500 лв. Той изтича на 2 май, също както и срокът за плащане на данъка.