Парламентът прие на първо четене проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. В подкрепа гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а "против" бяха 86 от "БСП за България" и ДПС.

От опозицията посочиха, че бюджетът на ДОО отнема и нарушава права и го определиха като постна пица, но не "Калцоне", а "Кълцоне". Според управляващите това е възможният бюджет - резултат от баланса между социалната сигурност и социалната справедливост.

Проектобюджетът предвижда увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с един процентен пункт. Повишава се минимална работна заплата от 460 на 510 лева и обезщетението за отглеждане на малко дете от 340 на 380 лева.

Предвижда се административно увеличение на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3,9 на сто. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 510 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските производители от 300 на 480 лв. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 2 600 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер - 74,29 лв. Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени и дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд. От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169 с процент. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия за старост се увеличават от 1 юли догодина с 3,8 на сто по швейцарското правило.

Запазва се размерът на пенсионната вноска за военнослужещи и държавни служители от МВР. Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове.

Георги Гьоков от "БСП за България" посочи, че с този бюджет се прави опит да се имитира социална ангажираност. По думите му в него липсва визия за решаване на основните проблеми като бедност, демографска криза, неравенства, ниски доходи. Не подкрепяме нещо, което по нищо не се отличава от предишните седем на същите автори, коментира той.

Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов от ДПС също каза, че ДПС няма аргументи да подкрепи този бюджет. Обещахте да ревизирате инвалидните пенсии и с тези пари да осъвремените всички останали пенсии, но тази политика не я виждаме в този бюджет, обърна се той към патриотите. Адемов отбеляза, че управляващите са вдигали шум за фалшивите болнични листове, а в следващия момент предлагат увеличение на парите за болнични с 15 млн. лева. Той отбеляза, че драстично се повишава минималният осигурителен доход за земеделските производители от 300 на 480 лв. Ако позволите да перефразирам този предложен бюджет на ДОО се нарича постна пица, но не "Калцоне", а "Кълцоне", коментира Адемов.

Павел Шопов "Обединени патриоти" му отговори, че бюджетът за социалното осигуряване е едно парче от пицата. Въпросът е, че тук нямаме една голяма тава с едно голямо прасе, това е проблемът, каза той. Ние разпределяме мизерията, коментира Шопов.

Председателят Патриотите Волен Сидеров допълни, че бюджетът на ДОО е възможният бюджет и е по-добър от миналогодишния. Вършим това, което е възможно, стъпка по стъпка, бавно, но в посока подобряване на живота на хората, посочи той.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ отбеляза, че са се чули доста критики от опозицията по отношение на бюджета на ДОО, повечето от които неоснователни и необективни, имащи за цел да създадат страхове у хората. Много е лесно да критикуваш, когато си в опозиция и не носиш отговорност за стабилността за държавата, коментира тя. Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост, каза Ангелова. От ГЕРБ отбелязаха, че намалява зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет, което е признак, че системата се е стабилизирала.