Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2016 година. Законопроектът, внесен от правителството, беше подкрепен от 138 депутати, 65 бяха против, а 9 се въздържаха (гласуваха общо 212).

Бюджетът беше подкрепен от народните представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, част от тези на Патриотичния фронт (ПФ) и БДЦ, както и от трима независими. Против гласуваха от БСП , ДПС, "Атака" и двама независими, а се въздържаха един от БСП, петима от ПФ, трима от БДЦ.

По време на дебатите преди гласуването от АБВ обявиха, че ще подкрепят проекта, въпреки че са против запазването на плоския данък. Част от патриотите пък бяха обидени, че в дебата не присъства целия кабинет.

Финансовият министър Владислав Горанов описа бюджета за 2016 г. с думите – „стабилност”, „реалистичност” и „резултати”.

В бюджета за следващата година са заложени приходи от 33 млрд. лв., разходи – 34.8 млрд. лв., дефицит – 1.8 млрд. лв. или 2%. Предвиден е растеж на БВП с 2.6%.

За инфраструктурата водещи ще са инвестициите и мерките за териториално сближаване. Горанов очаква в началото на януари 2016 г. да бъдат сключени договори с ръководните органи на 4 оперативни програми.