Народното събрание прие окончателно бюджета за следващата година. Парламентарният ден обаче мина под знака на странното гласуване на парите за наука – депутатите първо одобриха, а след това отказаха допълнителните 10 млн. лв. за Българската академия на науките (БАН) за 2017 г.

С по-малко пари ще разполага и Софийският университет.

Същевременно депутатите не подкрепиха въвеждането на таван за субсидиите на партиите.

Държавата като цяло ще има на разположение 36 млрд. лв.

Парадоксът е с парите за наука е, че първоначално Министерството на финансите заложи 5 млн. допълнително за БАН, после тези 5 млн. станаха 10, а след това бюджетът на учените се оказа без увеличение.

С 80 гласа „за“, 1 „против“ и 73 „въздържал се“ народните представители одобриха на второ четене бюджета на Министерството на образованието и науката и трансферите за БАН и държавните висши училища, според който през следващата година БАН трябваше получи около 88 млн. лв., а СУ – около 52 млн. лв.

Впоследствие парламентът не отрази допълнителните средства в рамката на държавния бюджет за 2017 г. Депутатите отхвърлиха съответната промяна и прегласуваха и предвидените трансфери за БАН и за държавните висши училища в бюджета на просветното министерство.

По-рано днес Парламентарната бюджетна комисия беше свикана по спешност, след като се оказа, че в Бюджет 2017 БАН не получава заложените 10 млн. лв. Оказа се, че депутатите не са включили парите в основната точка на закона.

Така, в крайна сметка, през следващата година БАН ще получи около 78 млн. лева, а СУ – 51,6 млн. лв.

В знак на протест депутатите от „БСП лява България“ напуснаха залата.

„Управляващата партия ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука”, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП лява България” Румен Гечев пред журналисти в парламента.

По думите на Гечев третото гласуване на текстовете от държавния бюджет, които засягат финансирането на БАН, е в нарушение на правилника на парламента и Конституцията.

Не може да гласуват, когато си искат, по 100 пъти, докато малцинството в парламента наложи волята си над мнозинството, което няколко пъти гласува „за”, отбеляза той.

По думите му Академията не е включена в бенефициентите по програмите на Европейската комисия и няма да може да кандидатства пряко. Според него се провежда умишлена политика за ликвидиране Академията.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че се е наложило парламентът да прегласува първия член, който е за рамката на бюджета, заради промените в чл. 16, който се отнася до увеличението на парите за БАН и за СУ.

Когато гласувахме това предложение в зала, се оказа, че тези партии, които го бяха внесли и го подкрепяха, бяха забравили да останат до края на работния ден, заяви Стоянова. Категорично отказваме да приемем твърдението, че сме направили пуч срещу българската наука, каза тя.

Много пъти сме говорили, че в БАН трябва да се направи реформа, коментира председателят на бюджетната комисия. Има институти, които чудесно изпълняват своите функции, но има и много институти, които са за закриване, и точно те са тези, които искат да получат подаянието от бюджета, за да съществуват, смята Стоянова.

От Реформаторския блок пък пресметнаха, че ако партиите установят таван на субсидиите си от 1, 6 млн. лв. ще има пари за БАН, а дори и ще останат.

Иронично, точно днес БАН избра новия си председател.