1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Парламентът обсъжда Бюджет 2017

Финанси

Гласуването на държавните пари ще бъде тест има ли ново управляващо мнозинство

Народното събрание започва обсъжданията по бюджет 2017 г.

Въпреки кабинетът в оставка се чуха заявки за прекрояване на най-важният закон за догодина. Политическите трусове дадоха възможност на представителите от различни сили да обявят собствени виждания за бюджета за догодина.

Първоначално от БСП заявиха, че плоския 10% данък, с който се облагат доходите в България, трябва да отпадне и да се замени с прогресивен. Иначе казано колкото по-висока е заплатата толкова и по-висок да е процента на данъка. Така минималната заплата ще е без данъци. Хората със средни доходи ще плащат по-малко на държавата, но данъците на взимащите над 1000 лв. ще скочат драстично. Последно от левицата обявиха, че са склонни да оттеглят идеята си засега.

Патриотичният фронт пък настояват за минимална пенсия от 300 лв. при 160 в момента.

Изчисленията на финансовото министерство показват, че тези две мерки ще струват на държавата около 3 млрд. лв., които не е ясно откъде ще дойдат. Полицаи заплашиха с протести и настояват за повече пари за МВР, а учени вече няколко пъти излизаха на улицата със същите искания.

Гласуването на Бюджет 2017 ще е своеобразен тест кой с кого и как ще гласува. Ще стане ясно и формира ли се вече ново управляващо мнозинство.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии