Нова газова връзка между България и Румъния беше открита днес официално. Работата по тази тръба продължи 7 години.

Интерконекторът между България и Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия.

Тази година "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." подписаха договор с австрийската компания "Хабау" за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

С пускането в експлоатация на тази тръба се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните.

Ако всичко мине в неделя добре, още следващата седмица ще имаме европейско финансиране за връзката България – Сърбия, каза премиерът Бойко Борисов на церемонията по откриването на новата газова връзка.

С Божията помощ напред, с Европейската комисия зад нас, с нашите приятели и съседи от Румъния бихме могли да постигнем доста. Най-важните неща са направени и необратими, те започват да работят от днес”, обяви Борисов.

По думите му, с вертикала от южния газов коридор на север и на запад, с подмяната на компресорните станции, и днес може да се взима газ от Гърция. Премиерът отбеляза, че новата връзка с Румъния, бъдещата с Гърция, интерконекторите с Турция и Сърбия ще дадат големи възможности не само за диверсификация, а и за бизнеса и пазара.

Знаете какво заварихме преди години – три посредника между руската и българската тръба. Не един, не два, а три! Близо 300 млн. отклонени пари от тези, на които плащахме – посредниците. Понеже паметта ни е къса, искам да го напомня. И най-скъпата газ, която внасяше европейска държава, беше българската. Днес имаме най-ниската цена за газ, който се внася”, заяви министър-председателят.