Енергийният министър Делян Добрев успокои България – на този етап няма опасност да не участваме в прокарването на „Южен поток”. „Подкрепяме проекта,” каза Добрев и добави, че той е печеливш за България, „но трябва да уточним всички подробности.”

Българската отсечка от проекта ще трябва да бъде финансирана със заемни средства, каза днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Това щяло да намали риска за „Български енергиен холдинг”, който е акционер в дружеството, а и по думите му, България трудно ще осигури необходимите средства за съфинансирането, дори една трета от тях.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Добрев успокои обществото и за още нещо – 115 млн. долара е договорената отстъпка за руския природен газ. Сумата е твърда и България ще се възползва от нея, когато разреши с Русия „отворените въпроси” по „Южен поток”. Енергийният министър не се ангажира с прогноза кога точно ще стане това. „Дали ще я получим от 1 юли до края на годината, или ще я получим от 1 септември, тя ще бъде 115 милиона долара,” каза само Добрев.

Междувременно вчера правителството улесни допълнителните проучвания, необходими за приключване на проектната фаза на газопровода и изготвянето на работната документация, като разреши пребиваването на специализирани плавателни съдове в изключителната икономическа зона, териториалното море и вътрешните морски води на България за период от една година, считано от 30 юни 2012 г.

Комплексните научни изследвания са свързани с необходимостта от получаването на допълнителни геотехнически, хидрометеорологични, геофизични и екологични данни с оглед детайлното отчитане на всички фактори, които ще оказват влияние върху сигурността на системата от съоръжения, изграждащи газопровода, обясниха от правителствената пресслужба. Осем чужди и два български кораба ще участват в безопасните за околната среда проучвания.

Иначе, строителните работи трябва да започнат на в края на тази година, а синьото гориво се очаква да потече още през 2015 г. Реализацията на наземната част от проекта е подплатена с междуправителствени споразумения между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.