За външния дълг от 16 млрд. лв. между осигуряването на спокойствие на властта и популисткото изкривяване на фактите от опозицията – такъв спор се разрази в предаването „Тази сутрин” по bTV между двама членове на бюджетната комисия в парламента - Румен Гечев от БСП и Владислав Николов от ГЕРБ.

Представителят на левицата потвърди изчисленията на БСП, че новият дълг се равнява на около 10 000 лв. личен дълг на всеки български гражданин, въпреки контрааргумента, че това означава увеличаване на дълга до 70 млрд. лв. „Не всички българи работят, но и не знаем за какъв срок ще бъде изтеглен”, заяви лаконично Румен Гечев в подкрепа на оспорената теза.

Той обвини управляващите от ГЕРБ, че си осигуряват два празни чека. „Става дума за шоково увеличаване на дълга. Става дума за два празни чека – външния дълг за 16 млрд. лв., а след като той се кешира, ще се появи от вътрешния джоб и другият празен чек”, посочи депутатът от БСП.

Колегата му от ГЕРБ Владислав Николов пък го обвини в „популистко изкривяване на фактите”. „За първи път правителство изпълнява средносрочна прогноза – за да върви икономиката, има нужда от пари. Всяка година гласуваме кредит, а правителството рефинансира един дълг, в момента на международните пазари показателите са добри, трябва да се възползваме. За първи път правителство не гледа на парче, а гледа напред”, коментира Николов.

Гечев контрира с ироничен коментар, че българското правителство за първи път в света предлага да направи тригодишен бюджет. „Никой не знае каква ще бъде лихвата след три години – петролът бе на цена 100 долара за барел, а се срина и никой не знае накъде ще тръгне”, продължи той. „В проектодоговора пише, че този договор е основа за средносрочната програма на правителството, която никой не е видял. Какво излиза – че финансовите акули по света формулират политиката на българското правителство”, допълни Румен Гечев.

Дискусията премина върху банките, които ще осигурят финансирането. „Избрани са най-големите банки в света, затова и те участват – те участваха и при заема на кабинета „Орешарски”, и при кризата с КТБ”, посочи Владислав Николов.

Румен Гечев осъди избора на HSBC – втората по-големина банка в света, след скандалните разкрития за участието й в мащабни схеми за укриване на данъци в Швейцария. „Едната банка е HSBC – наркотици, оръжие, швейцарската полиция нахлу в офисите, а изведнъж българската държава я изтъква като партньорска банка – правителствата на САЩ и Швейцария твърдят, че тази банка пере пари”, коментира Гечев.

„С тези 16 млрд. лв. ние осигуряваме спокойствие”, заяви накрая депутатът от ГЕРБ. „Още по-спокойни ще сте ако вземете 32 млрд. лв. заем, но ние българите не сме”, контрира колегата му от БСП.

Целия спор гледайте във видеото: